We leven in een tijd waarin steeds meer mensen bewust zijn van wat ze op hun huid smeren. We willen geen chemische stoffen, geen microplastics en geen dierlijke ingrediënten. In plaats daarvan willen we producten die vriendelijk zijn voor ons lichaam én voor de planeet. En deze producten heeft Sphynx Cosmetics. Maar wat is nu precies het verschil tussen gewone cosmetica en natuurlijke cosmetica? En waarom zou je voor die laatste kiezen? In dit artikel duiken we in de wereld van 100% cruelty-free, vegan en natuurlijke cosmetica, vrij van microplastics.

Wat zijn microplastics en waarom zijn ze een probleem?

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Ze zitten in allerlei producten, van kleding tot cosmetica. Als we deze producten gebruiken of wassen, komen de microplastics in het water terecht. Ze zijn te klein om door waterzuiveringsinstallaties te worden gefilterd, dus eindigen ze in onze rivieren en oceanen.

Het probleem met microplastics is dat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Dat betekent dat ze niet vanzelf verdwijnen. In plaats daarvan stapelen ze zich op in het milieu. Dieren in het water kunnen de microplastics inslikken, wat schadelijk voor ze kan zijn. Ook kunnen de microplastics in onze voedselketen terecht komen, met alle mogelijke gezondheidsrisico’s van dien.

Cruelty-free en vegan: wat betekent dat precies?

Cruelty-free en vegan zijn twee termen die je vaak ziet op cosmetica. Maar wat betekenen ze precies?

Cruelty-free betekent dat de producten niet op dieren zijn getest. Dit is belangrijk omdat dierproeven vaak pijnlijk zijn voor de dieren en omdat er tegenwoordig goede alternatieven zijn, zoals het testen van producten in het lab.

Vegan betekent dat er geen dierlijke ingrediënten in de producten zitten. Dat kan van alles zijn: van bijenwas tot melk en van lanoline (wolvet) tot karmijn (een rode kleurstof gemaakt van luizen). Door voor vegan producten te kiezen, zorg je ervoor dat er geen dieren worden gebruikt of gedood voor jouw schoonheidsroutine.

Natuurlijke cosmetica: wat is het en waarom is het beter?

Natuurlijke cosmetica zijn gemaakt van ingrediënten die uit de natuur komen. Denk aan plantenextracten, essentiële oliën en mineralen. Deze producten bevatten geen synthetische stoffen zoals parabenen, siliconen en minerale oliën.

Er zijn verschillende redenen waarom natuurlijke cosmetica beter kunnen zijn. Ten eerste zijn ze vaak vriendelijker voor je huid. Veel synthetische stoffen kunnen irritatie of allergieën veroorzaken. Natuurlijke ingrediënten zijn vaak milder en voeden je huid.

Ten tweede zijn natuurlijke cosmetica beter voor het milieu. De productie ervan is vaak minder vervuilend en de ingrediënten zijn biologisch afbreekbaar. Bovendien zijn ze, zoals we eerder al aangaven, vrij van microplastics die schadelijk kunnen zijn voor het waterleven.

Het belang van duurzame verpakkingen

Het gaat bij natuurlijke cosmetica niet alleen om de inhoud, maar ook om de verpakking. Veel conventionele cosmetica zitten in plastic verpakkingen, die niet altijd worden gerecycled en die, als ze in het milieu terecht komen, kunnen bijdragen aan het probleem van de plasticsoep.

Duurzame verpakkingen, gemaakt van gerecycled materiaal of van biologisch afbreekbare materialen, zijn dus een belangrijk onderdeel van natuurlijke cosmetica. Ze verminderen de impact op het milieu en helpen ons om onze planeet te beschermen.

De keuze is aan jou

We hebben in dit artikel gezien dat er veel redenen zijn om te kiezen voor natuurlijke cosmetica en dus ook duurzame verpakkingen. Ze zijn vriendelijker voor je huid, beter voor de dieren en beter voor het milieu. Maar uiteindelijk is de keuze aan jou. Het is jouw lichaam en jouw planeet.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle natuurlijke cosmetica gelijk zijn. Kijk altijd naar de ingrediëntenlijst en het keurmerk op de verpakking. En vergeet niet dat schoonheid niet alleen van buiten komt, maar ook van binnen. Een gezond dieet, voldoende beweging en genoeg slaap zijn net zo belangrijk voor een stralende huid als de producten die je op je huid smeert.

Dus de volgende keer dat je een nieuw cosmetisch product nodig hebt, overweeg dan om voor een 100% cruelty-free, vegan en natuurlijke optie te kiezen, vrij van microplastics, die je bij Sphyx Cosmetics kunt aanschaffen. Je huid, de dieren en de planeet zullen je dankbaar zijn!